Hur kaffe påverkar din sömn
Vi vet alla hur viktigt det är att få en god natts sömn. Fast visste du att mängden kaffe du dricker kan ha en inverkan på din sömnkvalitet? Låt oss ta en titt på hur kaffe påverkar din kropp så att du kan fatta välgrundade beslut om när du ska dricka det, hur mycket du ska dricka och vilken typ av kaffe som är bäst.
Effekterna av koffein på sömn
När det gäller koffein som påverkar vår sömn är vetenskapen ganska tydlig. Koffein är ett stimulerande medel som blockerar effekterna av adenosin, en hjärnkemikalie som hjälper oss att känna oss sömniga. Om din kropp inte känner igen adenosin eftersom koffein har blockerat dess effekter, kommer din kropp inte att vara redo för sängen! Det är därför att dricka kaffe sent på dagen kan leda till dålig sömn. Även om du kan glida iväg in i drömlandet, om tillräckligt med koffein fortfarande simmar runt i ditt blodomlopp, kan du komma på att vänder dig mer än vanligt.
Timing spelar roll. Så när ska vi undvika att dricka vår älskade kopp?
Det rekommenderas att du undviker att dricka någon typ av koffeinhaltig dryck inom sex timmar innan du ska lägga dig. Detta kan tyckas som en lång tid, fast kom ihåg att koffein tar mellan tre och fyra timmar för hälften av det att lämna ditt system – så låt dig inte frestas av en eftermiddags uppiggande kopp!
Ta istället koffeinfritt eller örtte om du behöver något varmt senare på dagen.
Vilken typ av kaffe du dricker spelar också roll
En annan faktor att tänka på när det kommer till kaffe och sömn är vilken typ av kaffe du dricker. Espressoshots innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som vanligt bryggkaffe så tänk på detta om du är känslig för koffein eller försöker att inte störa din nattliga rutin för mycket.
Dessutom, om aromer som sirap eller gräddersättning tillsätts kommer detta också att öka koffeinhalten avsevärt – så var uppmärksam på vilka typer av drycker du väljer!
Så, vad händer då om du fortsätter att dricka kaffet och koffeinet hoppar in hos adenosinet? Betyder det att du aldrig mer behöver dova?
Kommer sömnen för evigt vara skadad?
Nej, kroppen och hjärnan är finurlig och mån om att hitta lösningar – även om ändamålet inte alltid helgar medlen….
Dricker du mycket kaffe fast kan ändå somna om kvällen? Det kanske inte är så bra som du tror…
Istället för att du blir trött så kommer kroppen anpassa sig till situationen. Detta gör den genom att och utveckla ännu fler adenosinreceptorer. Kroppen vänjer sig alltså successivt vid det dagliga kaffeintaget och koffeinet. Och kroppen ökar motståndet mot dess effekter.
Det som sker då är att du gradvis bygger upp en immunitet mot det. Detta är alltså anledningen till att stora kaffedrickare ofta har ett behov av att öka sitt dagliga intag.
Så om du kan ta en kopp kaffe på kvällen och somna, betyder det bara att koffeinet inte gör jobbet för dig och du måste öka koffeinintaget för att få en effekt av koffeinet, även om du dricker flera koppar.
Fast jag gillar kaffe vad ska jag då göra? Koffein har en halveringstid på 5-7 timmar För när under dagen du beslutar dig för att dricka ditt kaffe spelar roll. Om du dricker en kopp efter 15.00 är det alltså inte konstigt om du har svårt att somna på kvällen. Dessvärre är det många som inte ser denna koppling utan tror att deras sömnproblem beror på annat.
Sammanfattningsvis spelar kaffe en roll för att störa våra sömncykler beroende på när vi dricker det och hur mycket vi konsumerar. För att säkerställa att vi får vila av god kvalitet varje natt, är det bästa att begränsa vårt intag efter kl. 15.00 Med dessa tips i åtanke bör du kunna njuta av kaffe utan att offra en god natts sömn.